Zambeste ca sa-ti schimbi viata!


Ii acuzam pe americani ca ne-au atras in valtoarea consumerista, ca globalizarea a facut inevitabil importul de sarbatori ne-romanesti precum Halloween, Valentine’s Day sau Black Friday.

Eu personal incep sa scrasnesc din dinti cand vad titluri de carti precum “How to make money in 3 days”, si asa mai departe, dar trebuie sa recunosc ca americanii stau foarte bine la un capitol la care romanii sunt deficitari: lucrul asupra propriei persoane (self-help sau self-improvement).

Ce fac romanii cand sunt nefericiti? Isi plang de mila si se plang tuturor celor care sunt dispusi sa ii asculte. Noi spunem “Mila mi-e de tine, dar de mine mi se rupe inima”, iar americanii spun:

 

„If you don’t like something, change it.

If you can’t change it, change your attitude.”

Maya Angelou

Vremurile sunt grele pentru romani, criza ne-a afectat pe majoritatea dintre noi, pe unii mai mult, pe altii mai putin, ne-a fortat sa facem schimbari, restructurari, redistribuiri…

Poate nu mai putem cumpara tot ce ne-am dori de sarbatori, poate suntem nevoite sa renuntam la pantofii frumosi din vitrina sau la bradul de Craciun de 500 de lei.Sau sa inlocuim petrecerea din Poiana Brasov cu una in propria sufragerie.

Dar de ce sa fim nefericiti din cauza asta?

Putem schimba situatia?

Nu, nu putem bate din palme ca sa scoatem Romania din criza.

Putem schimba felul in care ne raportam la situatie?

Da! De ce sa ne incruntam cand putem sa zambim?

Iar celor care spun “o sa zambesc cand o sa am de ce”, le raspund ca nici nu le trebuie motive! Sa zambeasca ca traiesc, ca sunt sanatosi, ca au prieteni, daca nu pentru ei, macar pentru cei din jurul lor, pentru familia lor! Nimeni nu-si doreste sa fie in compania unui morocanos, de ce sa-i supunem pe cei dragi noua unui asemenea comportament? Crezi ca sotiei ii place sa te vada suparat si incruntat, vesnic nemultumit si bombanitor? Viata e scurta, de ce sa o faci neplacuta pentru tine si cei din jur?

Haideti sa spargem ideea fericirii aduse din exterior (cumpar deci sunt fericit!) atat de caracteristica societatii noastre pentru ca este vicioasa si de scurta durata, si sa alegem fericirea din interior pentru ca este naturala, personala si poate face minuni in viata noastra si a celor dragi!

Daca nu ne vine tocmai la indemana, ne ajuta psihologul William James (fratele romancierului Henry James) care la sfarsitul anilor 1880 a venit cu o teorie neasteptata despre legatura dintre emotie si comportament.

Convingerea generala este ca daca suntem fericiti, zambim, iar daca suntem tristi, ne incruntam. Domnul James insa afirma ca si viceversa este valabila: zambeste si te vei simti fericit, incrunta-te si vei fi suparat.

In anii 70, din aceasta teorie s-a desprins principiul “ca si cum” (as if): comporta-te ca si cum ai fi o persoana increzatoare in propriile forte si vei deveni acea persoana.

Principiul a fost testat cu rezultate remarcabile: schimbarile se petrec nu numai la nivelul emotiilor, ci si al structurii biochimice a sangelui, iar corpul intinereste!

Asa ca: spatele drept, privirea inainte, trageti aer in piept si…zambiti! Viata e frumoasa!

Sarbatori fericite alaturi de cei dragi!

Iulia

Reclame