Implant pentru o viata mai buna


implants-pic royal

Intr-un articol scris pentru revista Elle, Mihaela Radulescu face pledoaria zambetului sanatos si ingrjit cu mult umor, indemnandu-i pe romani sa apeleze cu incredere la serviciile cabinetelor stomatologice. Subscriu in totalitate la cele spuse de ea pentru ca si eu cred ca un zambet relaxat contribuie la increderea in propria persoana, iar increderea incepe cu reflectia in oglinda: daca nu iti place ce vezi, munceste pentru a imbunatati! Pana la haine, masina si mobil de fite, ingrijeste-te de piele, par, dinti si unghii. Americanii cred ca sunt oamenii cei mai obsedati de propria imagine de pe glob, ei au inventat zambetul perfect sau cum ii spunem noi “zambet de Hollywood”! Ingrijirea danturii incepe la americani din copilarie, nu se poate sa nu fi vazut pana acum in filmele cu adolescenti, cel putin unul care purta aparat dentar menit sa tranforme o dantura haotica intr-una frumos aliniata! Prin contrast, grija romanilor pentru propria dantura da cu minus: un articol halucinant din gandul arata ca 19% dintre romani (mai ales in zonele rurale) nu se spala pe dinti nici macar o data pe zi, desi regula spune ca trebuie sa ne spalam pe dinti dupa fiecare masa! Ca sa fie mai clar: pentru unii dintre noi, zilele trec fara sa se spele pe dinti!! Si care este cauza? Pentru ca nu au timp si spatiu “adecvat” (sa fie vorba de chiuveta?!) pentru aceasta activitate! In asemenea conditii, nu trebuie sa ne miram ca 90% din populatie sufera de o afectiune dentara!

Am dat curs provocarii cabinetului Royal Dent de a scrie un articol despre implantul dentar in cadrul Blogalinitiative pentru ca stiu din proprie experienta cum o lucrare dentara iti poate face viata mai frumoasa! In cazul meu, orthodontia saved my life! Am purtat aparat dentar timp de doi ani si aveam 29 de ani cand am inceput tratamentul. Imi aduc aminte cu nostalgie cum asteptam cuminte, pe scaun, sa intru la programare impreuna cu copii de 7-10 ani, care duceau discutii aprinse despre culoarea elasticelor de strans bracketii (doar pentru cunoscatori): roz sau albastru? Eu mi-am pastrat sobrietatea si am ales elastice transparente -doctorita a fost dezamagita :).

Dar sa ne intoarcem la subiectul aflat in discutie: implantul dentar.

ISTORIE

Istoria implantului dentar incepe cu egiptenii, care se pare ca foloseau scoici prelucrate pentru a inlocui dintele lipsa, iar principalul motiv ar fi continutul ridicat de calciu care avea potentialul de a fuziona cu osul mandibular. In timpurile moderne, posibilitatile de inlocuire a unuia sau mai multor dinti lipsa erau reprezentate de proteze dentare, mai ales mobile care erau stangace ca design, usor identificabile cu ochiul liber, nesatisfacatoare din punct de vedere estetic si functional si care implicau sacrificarea unor dinti sanatosi.

La sfarsitul anilor 1970, suedezul Per-Ingvar Branemark introduce termenul de implanturi osteointegrate in practica dentara. Conceptul de osteointegrare este definit ca fiind “o legatura directa, structurala si functionala intre os si suprafata unui implant dentar.

Tot lui Branemark ii datoram folosirea aliajului de titan ca material biocompatibil al implantului, renuntandu-se astfel la metal.

In Romania, implantologia orala debuteaza dupa anii 70 si ia avant dupa anii 90, bazele dezvoltarii sale fiind studiile si cercetarile distinsilor profesori doctori Valerian Popescu, Lucian Ene, Corneliu Burlibasa. Specialistul implantolog roman foloseste 3 tipuri de implant dentar: implantul lama, implantul cilindru si implantul surub ca implanturi endoosoase.

DEFINITIE SI CARACTERISTICI

implant

Implantul dentar este un surub din titan (in viitor se prevede folosirea zirconiului), cu tratament special de suprafata pentru a mari aria de contact cu osul, ce se plaseaza in osul mandibular. Dupa inserare si integrare in os, implantul se foloseste pentru a mentine una sau mai multe coroane. Astfel este posibila inlocuirea unui dinte pierdut fara interventia asupra dintilor vecini. Un implant dentar are o tolerabilitate biologica dovedita de-a lungul multor ani de cercetare.

Implantul dentar este o structura puternica si de lunga durata si imposibil de distins de dintii naturali. Nu numai ca arata ca un dinte obisnuit, dar implantul poate sa se si comporte la fel ca acesta. De asemenea, implanturile necesita acelasi tratament de ingrijire ca si dintii naturali: periajul si folosirea atei dentare, zilnic, precum si controlul regulat la medicul stomatolog.

AVANTAJELE IMPLANTULUI DENTAR

Imbunatateste aspectul persoanei pentru ca se contopeste cu osul maxilarului si astfel nu se poate face diferenta intre dintii naturali si cei implantati.
Imbunatateste exprimarea
Pacientul consuma cu incredere si fara durere alimentele
Imbunatateste stima de sine
Imbunatateste sanatatea dentara pentru ca nu necesita diminuarea altor dinti ca in cazul puntilor dentare si permit folosirea atei dentare pentru a mentine igiena dentara
Durabilitatea: cu ingrijire optima din partea pacientului, implanturile dentare pot rezista intreaga viata

CONDITII DE SUCCES

farley_photo_of_dental_implant

Conditiile pentru realizarea unui implant dentar viabil si de lunga durata:

  1. cantitatea si calitatea osului (densitate osoasa, os tare/moale, etc)
  2. medic de inalt profesionalism si cu experienta
  3. calitatea implantului si alegerea celui mai potrivit tip de implant pentru fiecare caz
  4. igiena orala a pacientului
  5. starea de sanatate generala a pacientului

Daca toate conditiile sunt indeplinite (cu sublinierea faptului ca pacientul este primul responsabil de ingrijirea zilnica a implantului, el trebuind sa fie vazut la fiecare 3-4 luni de catre medicul specialist pentru verificare), rata de succes a implantului poate fi intre 95-100%.

ASPECTE STRUCTURALE

componenele-implantului-dentar1

In ultimii ani s-a dezvoltat foarte mult implantul surub autoforant gratie versatilitatii sale si datorita rezultatelor foarte bune in timp. Implantul dentar masoara intre 3-5,5mm in diametru si 8-16mm lungime si este alcatuit din cap, corp si varf. Cele trei elemente au suferit multe schimbari in forma, dar din experienta specialistilor, cele mai bune implanturi sunt urmatoarele:

-implantul dentar cu element antirotational intern din considerente mecanice si pentru a evita interpunerea de tesut moale intre implant si bontul protetic

-implantul dentar cu pasul dintre spire mai mic si spire mai putin accentuate pentru osul de densitate crescuta si implant cu spira mai laxa pentru osul cu densitate mai mica

-implantul cu spire care in sectiune au profil de forma patrata pentru a asigura un plus de suprafata de contact cu osul

-implantul de forma conica, daca este inserat imediat dupa extractie, si implantul de forma cilindrica daca se insereaza pe osul vindecat pentru o mai mare suprafata de contact cu osul, desi se prefera tot varianta conica datorita usurintei la inserare

-implantul dentar cu varf de forma plata, sau cu varf de forma rotunda daca se insereaza in apropierea sinusului maxilar (forma ascutita a iesit din uz)

ETAPELE REALIZARII IMPLANTULUI DENTAR

Prima etapă constă în consultul amanuntit al pacientului de către medic (analize de sange, radiografii speciale, etc). In urma acestui consult, medicul stabileste detaliile tratamentului. In a doua etapă se realizeaza implantarea propriu-zisă: este o operatie stomatologica, ce presupune anestezie locala si constă în înfiletarea în os a unor suruburi din titan pe care, ulterior, se va fixa constructia protetică. Aici aveti un filmulet reprezentativ.

Dupa o perioadă de vindecare a procesului de infiletare (care variază de la 2 la 6 luni) urmează etapa de protezare propriu-zisă. Este important de stiut că, între aceste două ultime faze, pacientul poate purta, cu caracter tranzitoriu, o proteză dentară.

Factorii cel mai des intalniti atunci cand implantarea este un esec sunt experienta insuficienta a medicului implantolog, calitatea inferioara a materialelor, procesul incomplet de diagnosticare, aplicarea timpurie a lucrarii protetice si sterilizarea precara. Inserarea implanturilor este un proces complex, iar orice neglijenta din partea dentistului se va dovedi costisitoare pentru pacient.

In urma documentarii pentru acest subiect, am identificat doua etape care trebuie tratate cu mare responsabilitate: prima etapa este reprezentata de tot ceea ce inseamna proces premergator implantarii si implantarea propriu-zisa si apartine medicului implantolog, iar a doua etapa incepe in momentul in care medicul implantolog si-a incheiat treaba, se numeste “pentru tot restul vietii” si apartine pacientului.

Pregatirea si experienta medicului dentist implantolog este de importanta monumentala si sta garantie succesului implantarii. Este datoria acestuia sa puna diagnosticul corect, sa evalueze corect situatia pacientului, sa ceara analizele necesare, sa aleaga tratamentul potrivit, sa execute operatia perfect. Ca in orice meserie, implantologi sunt multi, dar cu adevarat specialisti sunt putini. O dovada este radiografia necesara inainte de implantare: daca medicul cere o radiografie obisnuita, e momentul sa incepeti sa va puneti intrebari cu privire la respectivul medic pentru ca radiografia necesara unei operatiuni de implant este cea 3D executata de un radiograf specializat in radioagrafii orale si maxilofaciale. Cat de importanta este experienta medicului implantolog? Povestile de groaza ale pacientilor stau marturie: implanturi in nas, implanturi care perforeaza sinusurile, nasul sau spatiul mandibulo-lingual, implanturi care se misca din cauza faptului ca nu au fost fixate corect, suruburi de proasta calitate, durere si/sau senzatie de amortire din cauza atingerii nervilor, inflamari ale gingiei, infectii.

Odata ce munca medicului implantolog a luat sfarsit, este responsabilitatea pacientului sa aiba grija de implantul dobandit, cam ca in afirmatia “pana moartea ne va desparti”! In articolul dedicat implantului dentar din revista Sibiul Medical se arata ca principala cauza a pierderii implanturilor dentare osteointegrate este placa microbiana dentara. De aceea, tot aici este recomandat ca pacientul sa intretina implanturile dentare pentru a preveni producerea de periimplantite (infectia tesutului din jurul implantului) in felul urmator:

-controlul placii bacteriene (85%)

-folosirea periutelor interdentare, a periutelor de dinti obisnuite si a celor mecanice

-imersia periutelor in CHX 0,12% (Peridex, Periogard)

-utilizarea atei dentare, a super flossului imersate in CHX si folosite seara, inainte de culcare

Din perspectiva medicului specialist implantolog, criteriile pentru succesul unui implant dentar osteointegrat sunt:

-lipsa mobilitatii implantului la testarea clinica

-lipsa unei radiotransparente periimplantare apreciata pe o radiografie, executata in incidenta corecta

-o pierdere verticala a osului mai mica de 0,2mm/an, dupa primul an de functionalitate a implantului dentar

-lipsa durerii persistente, a disconfortului sau a procesului infectios, datorate sau legate de prezenta implantului dentar

-designul implantului sa nu impiedice realizarea unei restaurari protetice fixe sau mobile satisfacatoare, din punct de vedere al fizionomiei, atat pentru pacient, cat si pentru medic

-rata de succes de 85% dupa 5 ani de la incarcare protetica a implantului dentar si de 80% dupa 10 ani

Scopul acestei campanii de informare si popularizare a implantului dentar initiata de Royal Dent este demontarea miturilor legate de implantul dentar care au aparut si persista inca din cauza lipsei de informatii din randul populatiei. Sunt sigura ca le-ati auzit: interventia este dureroasa, dupa interventie pacientul se umfla si se invineteste ingrozitor, iar dupa toate aceste neplaceri, probabilitatea ca implantul sa fie respins de organism este foarte mare.

Sa lamurim fiecare aspect pe rand:

-interventia de introducere a implantului in os nu este dureroasa pentru ca se executa sub anestezie locala, iar disconfortul ulterior poate fi tinut sub control cu analgezice

-pot sa existe vanatai, in functie de reactia fiecaruia la interventie (sa nu uitam ca este vorba de o operatie!), dar nimic ce nu poate fi controlat cu o punga cu gheata

-implantul nu poate fi respins de organism pentru ca este confectionat din aliaj de titan care este un material biocompatibil; materialul biocompatibil este cel care are proprietatea de a se integra in organism atat de bine, incat organismul il asimileaza ca fiind organic; in cazul implantului dentar, acesta sudeaza cu osul in urma procesului de osteointegrare; din lipsa informatiilor corecte, oamenii au asociat eronat implantul cu transplantul

Salut initiativa clinicii Royal Dent de a atrage atentia asupra implantului dentar si asupra necesitatii populatiei de a fi informata corect si vreau sa va aduc cateva argumente care sa va incurajeze sa beneficiati de serviciile acestei clinici:

– medicii stomatologi sunt specializati in implantologie, au calificari in Romania, Elvetia si Franta si studii la universitati de prestigiu precum Harvard si Boston

– implanturile dentare folosite provin de la doua companii cu vechime de 20 de ani in acest domeniu, Straumann (Elvetia) si Biotech (Franta), cunoscute pentru tehnologiile inovatoare in domeniul implantologiei

– lucrarile dentare au garantie

– clinica este dotata cu tehnologie ultramoderna, materiale si instrumente de ultima generatie

– si nu in ultimul rand pentru ca “Intelegem fiecare nevoie si dorinta a pacientului, oferindu-i tratament personalizat si ingrijire medicala la cel mai inalt nivel

Sunt multe alte lucruri de spus despre implantul dentar, dar cei care doresc sau au nevoie de o asemenea lucrare trebuie sa se documenteze individual, sa citeasca studii si cercetari. Romanul trebuie sa isi formeze obisnuinta de a se informa (slava domnului, acum toata lumea are acces la internet!) ca sa renunte astfel la informatiile din auzite, ca sa evite aparitia miturilor, sa puna intrebari si sa caute acele raspunsuri necesare. De ce? Pentru ca in primul rand noi suntem responsabili de propriul organism!

O campanie Blogal Initiative