Fericirea 23/69


Conform acestui articol, suntem fericiti de doua ori in viata: la 23 si 69 de ani.

De ce aceste doua varste? E lesne de inteles. La 23 de ani de-abia ai terminat facultatea, ai cele mai putine kilograme pe care le vei avea vreodata, podoaba capilara este din belsug si in culoarea sa naturala, nu te preocupa problema finantelor pentru ca inca stai cu ai tai, mananci cartofi prajiti cu ou si checul facut de mama ta in fiecare duminica fara regrete si fara sa numeri caloriile. Ai iubit, dar nu te gandesti la casatorie, in weekend bei gin la terasa, cu prietenii, lasi vantul sa-ti fluture bluza si te simti liber(a) si fericit(a). Parintii sunt sanatosi si in putere, te mai certi cu mama/tata din cand in cand pentru ca, nu-i asa?, nu va dati inca seama cat de mult semanati :).

La polul celalalt, eu imi inchipui ca voi fi fericita sa am 69 de ani daca sunt sanatoasa la minte si nu depind de nimeni pentru activitatile cotidiene. Cred ca nu cer prea mult, nu putem fi cu totii Mick Jagger!

Si totusi, de ce ne cuprinde fericirea asa de tarziu?

Pentru ca:

  • renuntam la visele care nu s-au indeplinit,
  • ne eliberam de regrete,
  • nu mai trebuie sa alergam disperati intre casa si serviciu/familie si sef,
  • copiii sunt mari si la casele lor,
  • nu ne mai intereseaza ultima moda sau cum sa slabesti ca sa intri in blugii skinny,
  • nu mai ai atatea responsabilitati si mai putine griji financiare (asta daca ai o pensie in concordanta cu nevoile tale),
  • in general nivelul tolerantei fata de propria persoana si societate este mai ridicat,
  • nepotii sunt o bucurie.

Articolul spune ca au intervievat oameni din multe tari, inclusiv Romania, dar uitandu-ma la cei care sunt pensionari astazi, cred ca cele doua coordonate importante pentru ca un roman sa fie multumit cu viata sa la 69 de ani sunt sanatatea si pensia potrivita.

Degeaba esti sanatos daca iti numeri banii pentru intretinere si mancare.

Degeaba ai bani, daca ii dai pe medicamente.

Voi ce parere aveti despre aceasta statistica?

Iulia