Hummingbird – Google update


1380220316000-hummingbird-google                                                                 sursa foto

Hummingbird – asa se numeste cel mai nou update pus in functiune de Google in urma cu aproximativ o luna.

Ieri, 26 septembrie cel mai folosit motor de cautare de pe internet a sarbatorit 15 ani de la infiintare. Toti cei care au sosit la sediul Google au fost luati pe sus si dusi la garajul inchiriat de Larry Page si Sergey Brin in 1998 cand Google incepea sa aiba succes.  Aici li s-a vorbit despre Hummingbird, Knowledge Graph si notificari push pentru Google Now pe iOS.

Ultima revizuire a motorului de cautare a fost in 2010, cu updateul Caffeine prin care Google se plia schimbarilor petrecute pe internet in urma diversificarii surselor de informatii: bloguri, stiri, video, foto, social networks, etc. In vechiul index, actualizarea se petrecea la fiecare cateva saptamani; cu Caffeine, actualizarea se realizeaza continuu si la cateva secunde.

In 2013, cautarile oamenilor iau din ce in ce mai des forma de intrebari. Adica in loc sa caute “capitala Bangladesh”, vor cauta “Care este capitala tarii Bangladesh”, iar noul index le va returna rezultate care contin cuvintele “Capitala tarii Bangladesh este…”. Evident ca nu au dezvaluit date tehnice, dar au spus ca Hummingbird va afecta 90% dintre cautari, iar in ceea ce priveste ordinea rezultatelor pe pagina, si aici toti specialistii SEO au uitat sa mai respire – ramane de vazut :).

Anul trecut Google a introdus Knowledge Graph search care face mult mai mult decat sa iti dea un simplu raspuns, te ajuta sa explorezi subiectul cautat inclusiv de pe dispozitive mobile.

Nu ai cum sa introduci o cautare scrisa? Nicio problema! Google voicesearch iti ofera posibilitatea de a introduce verbal cautarea respectiva. Si uite asa ajungem sa vorbim cu calculatorul ca in filmele SF. Filmuletul din seria Black Mirror nu mai mi se pare o realitate indepartata.

Google Now este o aplicatie prin care telefonul mobil devine asistentul tau personal. Iti spune cum e vremea afara ca sa stii cu ce sa te imbraci, conditiile de trafic ca sa stii pe unde sa o iei cu masina, iti spune cand vei putea ajunge la intalnire si cand sa pleci ca sa ajungi la timp, cu cat a batut Steaua si cotatiile la bursa, te anunta cand e ziua nevestii ca sa nu mai ai nicio scuza ca nu i-ai luat un buchet de flori.

Toate acestea nu mai sunt noutati. Noutatea, spune Amit Singhal vicepresedintele Google Search este ca Knowledge Graph Search va capata filtre care sa ne ajute sa primim raspunsuri cat mai concrete si mai bine organizate la cautarile noastre. Un asemenea filtru este cel care face comparatii. De exemplu ii putem cere lui Google sa compare untul cu uleiul de masline, sau dogul german cu chihahua sau Marte cu Pluto, etc.

Nexus 4 - Butter v Olive Oil                                                                   sursa foto

De asemenea, vei putea sa-i ceri lui Google printr-o aplicatie pe iPad si iPhone sa-ti aduca aminte sa cumperi mancare pentru catel data viitoare cand mai mergi la Auchan. Si uite asa va ajunge Google sa contribuie la mentinerea armoniei in viata ta si a familiei tale.

Amit Singhal spune in articolul sau: “Fifteen years on – and we’re just getting started” si am toate motivele sa-l cred.

O zi buna si cautari fructuoase!