P.S.H. si H.L.


A murit Philip Seymour Hoffman.

Supradoza de heroina.

Avea 46 de ani, un Oscar castigat si trei copii.

Era un actor talentat, mai putea avea inca alti 46 de ani de actorie si sa moara la o varsta venerabila precum Peter O’Toole.

L-am vazut de curand in filmul “The Master”, l-am urmarit cu atentie in rolul lui Truman Capote si mi-a placut in rolul de drag queen in tandem cu Robert de Niro.

In toate interviurile vazute, mi s-a parut ca este un om serios, care-si muncea rolurile. Poate prea serios?

Imi parea tipul americanului alb, intre doua varste, gras, imbracat in permanenta intr-un tricou, blugi si o sapca pe cap. Avea trei fete dar era despartit de partenera sa, mama lor. Se stia ca trecutul sau fusese marcat de consumul de droguri si alcool, dar in aparenta reusise sa isi depaseasca adictia.

Cand am aflat de moartea lui Philip, m-am gandit automat la Heath Ledger.

M-a socat si m-a suparat moartea lui Heath. Ca si Philip, avea familie, o fetita, dar era despartit de partenera. Daca Philip poate era anti-eroul, Heath era tipul eroului: tanar, blond cu ochi albastri.

Ce-i cu actorii astia, care mor in plina cariera de succes?!

Moartea lor ma revolta: de ce sa-ti risti viata consumand droguri (pentru ca exista in permanenta riscul sa mori cand incepi sa-ti injectezi heroina)?

Atat Philip, cat si Heath faceau ceea ce fusesera nascuti sa faca: actorie. Intotdeauna am crezut ca oamenii care isi gasesc menirea in viata sunt foarte norocosi, iar oamenii care mai si castiga de pe urma talentului sau vocatiei lor nu pot sa fie decat fericiti.

Cum ajung acesti oameni care aparent au tot ce-si doresc, sa moara de propria mana?!

Am purces la gasirea unui raspuns:

“din punct de vedere psihologic, cea mai mare parte a explicatiilor privind consumul de droguri au ca element central personalitatea individului”

spune un articol pe situl bioetica.ro.

Cercetarile specialistilor in domeniul dependentei de droguri si a dependentilor au dus la concluzia ca “drogul ii face capabili de a rezolva unele dintre deficientele personalitatii lor si prin evadarea intr-o lume artificiala, indusa de consumul de droguri, toxicomanii pot infrunta realitatea inadecvarii lor personale”.

Se poate ca Philip si Heath sa fi fost, inainte de a fi actori apreciati, niste simpli oameni care se simteau inadecvati, vulnerabili, care nu stiau cum sa traiasca, nu se puteau adapta vietii ce le-a fost data. Aceste persoane, care ajung sa consume droguri si/sau alcool, “par lipsite de resursele necesare pentru a face fata exigentelor vietii cotidiene” (aceeasi sursa). As fi crezut ca in ceea ce-i priveste pe cei doi actori, dorinta de a-si trai talentul i-ar fi salvat.

Se pare ca nu conteaza cat de mare e casa, cat de luxoasa masina din garaj sau succesul carierei, atata timp cat sufletul omului este chinuit.

Iar destinul pentru care te-ai nascut nu te salveaza de soarta pe care ti-o faci singur.

Iulia

psh

                                                                 sursa: cotidianul.ro