Testul


CMER 3,2x2,4 schita 3

Tocurile ii suna cadentat pe trotuar. Vantul ii ridica esarfa pe umar. Este prima zi cand renunta la cizme si se felicita. Parca se simte mai usoara. Poate ca sa compenseze greutatea din suflet? Va intoarceti din statia de autobuz, traversati, apoi intrati pe a doua strada la dreapta. Asa i-a explicat vocea tanara de la telefon cand a intrebat cum sa ajunga la Centrul Medical de Excelenta Renasterea din str Virgil Plesoianu. Vede cladirea: este noua, luminoasa, moderna. Fata de la receptie o intimpina cu un zambet.

         Ati mai fost la noi? o intreaba.

         Nu, n-am mai fost.

         Va rog sa completati acest chestionar, este menit sa ne ajute sa va cunoastem istoria personala, si ii inmineaza chestionarul printat impreuna cu un pix roz.

Se dezbraca de paltonul subtire si se aseaza pe scaun. In fata ei mai sta o femeie care isi completeaza raspunsurile la chestionar in tacere. Isi aranjeaza putin parul, vantul i l-a ciufulit, trage aer in piept si incepe sa citeasca. Ce apa beti: imbuteliata, gazoasa?…Cat de des consumati produse lactate? …La ce varsta ati avut prima menstruatie? ….Aveti ciclu regulat? …Ati avut in familie cazuri diagnosticate cu cancer de col uterin? Aici femeia se opreste si isi ridica ochii spre fereastra. E o zi frumoasa de primavara, cerul e de un albastru senin splendid. Inchide ochii si isi aduce aminte, pentru o clipa durerea o copleseste. Aveam unsprezece ani, iar mama nici patruzeci. Diagnosticul s-a prabusit asupra noastra ca un bolovan. Nu voi uita niciodata durerea si disperarea din ochii tatei. Isi aduce aminte lunile de cosmar care au urmat dupa diagnosticare, operatie, tratamentul cu chimioterapie. Doctorii au incercat tot ce s-a putut, pur si simplu a fost prea tarziu…

         Doamna Coman?

         Da, tresare ea.

         Doamna doctor Ichim va poate primi acum, spune asistenta. Va rog sa ma urmati.

Isi scoate din geanta rezultatul analizelor si intra in cabinet. Doamna doctor este tanara, cu silueta svelta, usor ragusita in acea zi. Dupa cum va afla mai tarziu, doamna doctor are multa experienta fiind colaboratoare si la Institutul Oncologic.

         Ultimul Papanicolau a iesit modificat cu diagnosticul ASCUS, am facut depistare pentru HPV care a iesit pozitiv. La colposcopie insa nu au fost relevate tesuturi cu probleme, spune doamna Coman. Ce inseamna asta? spune ea cu o strangere de inima.

         Faptul ca la colposcopie s-a observat un col curat, fara leziuni inseamna ca evolutia virusului este in stare incipienta acum, raspunde doamna doctor.

         Am cancer? intreaba femeia cu voce tremuranda.

         Nu, in niciun caz! Uitandu-ma pe chestionarul dvs inteleg de ce puneti aceasta intrebare, mama dvs a fost diagnosticata de cancer de col uterin, dar trebuie sa stiti ca acest cancer nu este ereditar, iar dvs nu sunteti in aceeasi situatie. S-a constatat ca un procent de 60-80% din femeile active sexual au avut contact cu virusul HPV macar o data de-a lungul vietii. Fara sa stie, fara sa aiba simptome! In functie de organismul fiecareia, virusul poate ramane latent sau poate incepe sa “roada”. Mama dvs a ajuns la doctor probabil prea tarziu. De aceea este de importanta capitala, chiar vitala efectuarea unui control medical de specialitate precum si testul Papanicolau in fiecare an de la inceperea vietii sexuale! Este singurul test care da alarma in privinta problemelor de col. Astfel femeia este avertizata si poate lupta impotriva acestui virus, raspunde doamna doctor.

         Am facut testul Papanicolau anual. Anul trecut rezultatul a fost normal. De ce rezultatul este modificat la testul de anul acesta?

         Pentru ca ati avut un moment in care imunitatea a scazut, iar virusul a inceput sa se manifeste. Cuvantul de ordine aici este IMUNITATE. De aceea va voi da un tratament specific de stimulare a imunitatii organismului pe care o sa-l luati timp de trei luni. Dupa care faceti inca o data testul Papanicolau si in functie de rezultat inca o colposcopie. Daca organismul dvs raspunde pozitiv, aveti posibilitatea sa eliminati virusul intr-un termen de un an de zile.

         Nu vreau sa trec prin ce a trecut mama si nu vreau sa-mi las fetitele sa sufere asa cum am suferit eu la varsta lor, spune doamna Coman cu voce hotarata si pumnii stransi.

         Exact acesta este scopul testului Papanicolau: de a reduce cazurile femeilor care mor de cancer de col uterin. De ce sa lasam sa se intample asemenea tragedii cand nu trebuie decat ca fiecare femeie sa mearga la un cabinet medical din apropiere si sa faca testul Babes-Papanicolau? Nu este dureros, recoltarea poate fi facuta de orice asistenta, nu costa mult dar iti ofera siguranta ca esti sanatoasa si ca vei putea sa ai grija in continuare de familia ta si ca te poti bucura de viata! Tineti minte: ca sa avem grija de cei dragi, trebuie mai intai sa avem grija de noi!

Doamna Coman iese din cabinet cu un zambet usor pe buze. Se simte mai bine, parca i s-a ridicat o piatra de pe inima.

Din pacate statisticile arata ca Romania este pe primul loc in Uniunea Europeana in ceea ce priveste mortalitatea cauzata de cancerul de col uterin. Fundatia Renasterea deruleaza inca de la infiintare (2001) o permanenta activitate de informare a femeilor asupra importantei efectuarii unor controale medicale periodice pentru diagnosticarea precoce a cancerului de col uterin si de san. De aceea Centrul Medical de Excelenta Renasterea invita fiecare femeie sa-si faca gratuit testul Babes-Papanicolau in luna martie si o mamografie la pretul de 100 de lei (vezi aici).   Va invit sa aflati aici  mai multe informatii despre investigatiile pe care le puteti efectua in cadrul Centrului Medical de Excelenta Renasterea.

O campanie Blogal Initiative.

P.S.: Juriul mi-a acordat locul II – multumesc Fundatiei Renasterea pentru premiu!

2014-04-07 17.07.42

                                               fotografie arhiva personala

Reclame