Medierea e…


123

Birou mediere 0745.548.400

“Sotia vrea sa divorteze si a depus actele la avocat. Despre mediere, nu cred ca mai poate fi vorba” este replica pe care o primesc de multe ori la propunerea mea in legatura cu medierea divortului. Domnul respectiv spune de fapt ca nu crede ca mai exista sanse ca sotia sa se intoarca la el si sa continue casatoria, adica sa se impace. Si iata alta parere gresita a oamenilor despre mediere: ca inseamna impacare. Aceasta se adauga la parerea gresita diseminata incepand cu luna mai anul acesta despre care oamenii sunt convinsi ca este adevarata: cum ca medierea este neconstitutionala.

Medierea nu este impacare, ci rezolvare a conflictului pe cale amiabila.

Vorbind in general, doi oameni pot sa se impace, iertandu-se reciproc, iar conflictul sa rabufneasca mai tarziu. Pentru ca ei nu si-au rezolvat conflictul, nu au facut decat sa-l mature sub pres sau sa-l uite. Ei nu au identificat radacinile acestui conflict, nu au scos la lumina cauza pentru vorbele spuse sau actiunile intreprinse care au dus la conflict. Nu au inteles motivatia celuilalt si nu au gasit modalitati de a rezolva conflictul in functie de dorintele si interesele fiecaruia si in asa fel incat probabilitatea ca acest conflict sa revina in viitor sa fie inlaturata.

In situatia divortului, medierea este acelasi lucru: rezolvarea amiabila a unui conflict.

Cand ajung sotii la mediator?

Raspunsul scurt: cand au neintelegeri cu privire la casatorie.

Care sunt aceste neintelegeri?

Neintelegerile dintre soti care pot fi rezolvate prin mediere sunt (art 64 alin 1 legea 192/2006):

  • continuarea casatoriei
  • partajul de bunuri comune
  • exercitiul drepturilor parintesti
  • stabilirea domiciliului copiilor
  • contributia parintilor la intretinerea copiilor
  • orice alte neintelegeri care apar in raporturile dintre soti cu privire la drepturi de care ei pot dispune potrivit legii

Mediatorul nu este preot, nu-i ia de mana pe soti ca sa le spuna „hai, impacati-va!”. El este un specialist in relatii de comunicare, hotararea de a ramane impreuna sau nu este a sotilor, mediatorul nu are rolul de a-i convinge pe soti ce sa faca cu viata lor.

La mediator sotii merg sa discute pe marginea neintelegerilor cu privire la casatorie: daca unul doreste sa divorteze, iar celalalt nu, sotii merg la mediator pentru a discuta daca continua sau nu casatoria, iar rezultatul medierii poate fi orice hotarasc ei- sa continue, sa divorteze, sa ia o pauza, etc.

Daca sotii hotarasc sa divorteze, atunci la mediator discuta termenii in care doresc sa-si desfaca casatoria: numele sotiei, partaj, minori, etc si asa cum spune legea, orice alte neintelegeri care apar in raporturile dintre soti cu privire la drepturi de care ei pot dispune potrivit legii.

Medierea este un proces complex cu etape bine structurate prin care mediatorul conduce partile cu scopul de a le ajuta sa ajunga la o intelegere care satisface interesele si dorintele ambelor parti si care sa reziste in timp.

Nu putem pretinde oamenilor sa retina sau sa inteleaga definitia medierii data de lege, aceea de rezolvare amiabila a unui conflict, care poate da nastere la multe intrebari: ce inseamna rezolvare a unui conflict? ce inseamna rezolvare amiabila? si asa mai departe. Eu cred ca ii putem ajuta pe oameni sa inteleaga miezul medierii prin asociere. Astfel imi doresc ca medierea sa fie asociata cu urmatoarele notiuni: conflict, discutii intre parti cu privire la conflict si cu privire la ei insisi.

Cand mergi la mediere?

Cand ai o neintelegere cu cineva. Nu va intrebati daca neintelegerea se poate sau nu rezolva prin mediere, mediatorul este cel care o sa va spuna acest lucru, voi nu trebuie decat sa-l sunati si sa-i expuneti situatia.

Ce se intampla la mediere?

In sedinta de mediere voi si cealalta parte vorbiti despre conflict respectand regulile mediatorului. Cum anume se desfasoara sedinta, ce vorbiti si cum intervine mediatorul in aceste discutii sunt detalii care tin de profesia mediatorului. Alegeti medierea si veti vedea singuri :).

In esenta ei, medierea e despre oameni.

Autor articol Mediator Iulia-Cristina Uta

Reclame