Mediatorul este o oglinda


mirror

sursa: bryantotten.com

Medierea are reguli. Da, medierea se desfasoara urmand cateva etape foarte importante care nu trebuie “sarite” daca dorim sa facem mediere.

Dar inainte de a vorbi despre etapele medierii, trebuie sa vorbesc despre mediator si pozitia sa in fata partilor implicate in conflict.

In afara de impartialitate, neutralitate, confidentialitate si autodeterminarea partilor, un ingredient fara de care nu se poate desfasura medierea este increderea partilor in mediator. Dar despre ce fel de incredere este vorba?

Sunteti bolnav, mergeti la doctor si aveti incredere ca tratamentul pe care doctorul vi-l prescrie va va ajuta sa va vindecati si atunci il urmati intocmai.

Doriti sa va construiti o casa si apelati la un constructor, aveti incredere ca el va va construi casa in asa fel incat sa fie functionala si confortabila.

Aveti nevoie de o traducere a unui document, apelati la un serviciu de traducere si aveti incredere ca traducerea efectuata va fi corecta.

Mediatorul este un profesionist asa cum sunt doctorul, inginerul constructor si traducatorul din exemplele mele. Asa cum ascultati sfaturile doctorului, tot asa este bine sa ascultati instructiunile mediatorului si sa respectati cerintele acestuia. De ce? Pentru ca este in interesul dvs! Iata la ce ma refer: in sedinta de mediere, partile trebuie sa respecte cateva reguli dintre care amintesc:

sa vorbeasca calm
– sa raspunda la intrebarile mediatorului
– sa vorbeasca la invitatia mediatorului
– sa nu-l intrerupa pe mediator
– sa nu intrerupa cealalta parte

Scopul mediatorului este sa puna in evidenta fiecare parte de la masa medierii din perspectiva nevoilor si dorintelor ei in ceea ce priveste situatia conflictuala. Daca vreti, mediatorul este lentila prin care se contureaza perspectiva dvs asupra conflictului: reactii, emotii, trairi, consecinte in viata de familie, consecinte in viata sociala, in starea de sanatate, etc.

Astfel in prima faza a medierii, mediatorul invita partile sa vorbeasca despre conflict din punct de vedere cronologic, adica sa construiasca un istoric al conflictului cu ajutorul partilor.

In urmatoarea etapa, mediatorul exploreaza interesele partilor (nevoi, dorinte, preocupari, temeri, etc) si identifica problemele ce tin de conflict.

Urmeaza etapa generarii solutiilor care sa satisfaca toate partile implicate in conflict. Odata ce partile au gasit mai multe variante, acestea sunt verificate cu ajutorul mediatorului pentru a vedea daca respecta anumite criterii.

Ultima etapa este cea a identificarii acelei solutii care este potrivita din toate punctele de vedere – punerea acesteia pe hartie sub forma acordului de mediere.

Fiecare etapa din cele enuntate pe scurt mai sus este dependenta de cea precedenta. Nu putem sari la generarea solutiilor daca nu am trecut prin descarcarea emotionala si identificarea intereselor! Da, in prima faza partile de la masa medierii nu-si vorbesc direct, nu vorbesc despre ce doresc ele, nu fac nimic altceva decat sa raspunda la intrebarile mediatorului. Prin raspunsul la intrebarile mediatorului, fiecare parte spune tot ce are de spus despre situatie, dar felul in care mediatorul ilustreaza aceste perspective ajuta la intelegerea reciproca, fiecare parte aude si intelege “povestea” celeilalte. Dar pentru a realiza acest lucru, mediatorul trebuie sa se concentreze, trebuie sa fie atent la fiecare cuvant pe care partea il spune, trebuie sa fie empatic dar in acelasi timp impartial, trebuie sa citeasca dincolo de cuvinte, trebuie sa le puna sub o alta lumina ca sa fie intelese de cealalta parte.

Mediatorul este o oglinda pentru partea care vorbeste si in acelasi timp un traducator pentru partea care asculta. Dar daca partile nu respecta regulile, mediatorul nu se poate concentra, oglinda se tulbura, legatura se rupe….
Daca partile nu accepta si nu respecta regulile, mediatorul nu este lasat sa-si indeplineasca rolul! Tot ceea ce intreprinde mediatorul este in interesul partilor, toate intrebarile pe care mediatorul le pune sunt in interesul partilor.

De aceea partile trebuie sa aiba incredere ca mediatorul va depune toate eforturile pentru a le ajuta sa aduca la lumina povestea lor si sa gaseasca cea mai potrivita solutie.

Autor articol Mediator Iulia-Cristina Uta

Reclame