Medierea divortului


Ce este medierea divortului?

Divortul nu survine niciodata intr-un vid si nu apare niciodata peste noapte. Nu se produce doar din cauza ca unul dintre parteneri se supara sau ajunge la limita si decide sa viziteze un birou de avocatura. Divortul este rezultatul final al multor ani de nemultumire, nefericire si conflicte in cadrul unei relatii.

Este ceea ce spun cei doi autori ai cartii „Divortul sanatos: 14 etape ale separarii, divortului si recasatoririi. Pentru parinti si copii”, Craig Everett si Sandra Volgy Everett, terapeuti si mediatori in SUA.

Concluziile la care acestia au ajuns in urma experientei acumulate pe parcursul a 30 de ani sunt concretizate in ceea ce ei numesc cele patru principii ale divortului:

„1. Divortul este rezultatul final al multor ani de nefericire.

2. Partenerii de viata rareori se decid sa divorteze in acelasi timp. Asadar, exista cel care paraseste si cel care este parasit.

3. Pastrarea relatiei de dragul copiilor nu functioneaza.

4. Divortul este ca o moarte pentru parinti si copii.”

Numitorul comun al deciziei de a divorta este sentimentul ca lucrurile nu se vor schimba in mai bine, ca situatia nu poate fi imbunatatita.

Astfel cuplul trece printr-o perioada de dezechilibru emotional – cei doi trec prin stari de:

  • confuzie,
  • furie,
  • frica,
  • vinovatie,
  • esec,
  • isi arunca reprosuri,
  • doresc sa se razbune,
  • simt durere,
  • simt tristete si frustrare.

Incapacitatea de a gestiona acest val de emotii si sentimente este ceea ce ii expune pe cei doi riscului de a incepe un proces conflictual. In acest moment apare medierea: inainte de a pune piciorul in biroul avocatului, vizitati un mediator!

Este gresita parerea cum ca la mediator cuplurile ajung cand au luat deja hotararea sa divorteze.

Este bine ca cei doi soti sa ajunga la mediator cand unul dintre ei sau amandoi simt ca lucrurile nu mai sunt la fel de satisfacatoare, cand se simt nefericiti, cand simt ca a intervenit o ruptura. Cu ajutorul mediatorului cei doi pot sa-si exprime sentimentele in mod neconflictual si astfel sa identifice cauzele nefericirii lor, motivele rupturii si a dorintei de despartire.

De cele mai multe ori in timpul medierii cei doi soti descopera cu surprindere ganduri si dorinte ale celuilalt pe care nu le-au „auzit” pana in acel moment. Daca acele detalii pot fi reparate asa incat sa satisfaca dorintele si interesele ambilor soti, atunci in urma medierii ei pot sa decida sa continue casatoria.

Daca in urma medierii, sotii ajung la concluzia ca nu doresc sa continue casatoria, atunci medierea intra in urmatoarea etapa si anume cea in care sotii discuta detaliile referitoare la aceasta schimbare de viata: numele sotiei, partajul bunurilor, custodia copiilor, etc.

Observatia mea cu privire la cele 14 etape ale divortului detaliate de Craig si Sandra Everett mai jos este ca medierea poate interveni inainte de etapa 9 si anume: imediat dupa etapa 2 „umarul rece”.

„1. Norii indoielii: semnele prevestitoare initiale ale degradarii treptate a casniciei.
2. Umarul rece: o varietate de comportamente distante din cauza nemultumirii din cadrul casniciei.
2a. Medierea nemultumirilor (introdusa de mine): exprimarea emotiilor si identificarea motivelor de insatisfactie din cadrul casniciei
3. Fantezii premegatoare separarii: experienta emotionala de imaginare a vietii voastre fara persoana de langa voi sau inlocuirea sa cu noi parteneri si amanti.
4. Cu cartile pe fata – separarea fizica: drama de a planui separarea fizica si pregatirea copiilor pentru aceasta experienta.
5. Pseudoreconcilierea/falsa impacare: luptele cu singuratatea, vina si grijile pentru copii, care duc la indoieli in privinta separarii.
6. Fantezii premergatoare divortului: cand eforturile de impacare au esuat si incepeti sa planuiti mai degraba divortul decat separarea.
7. Decizia de a divorta: punctul final de cotitura, cand ambii parteneri si copiii trebuie sa se confrunte cu incheierea casniciei.
8. Ambivalenta: complexitatea si magnitudinea procesului legal concret atrag mai multe indoieli cu privire la corectitudinea deciziei voastre.
9. Medierea: o metoda rezonabila si pasnica pentru a sfarsi un mariaj fara a deveni dusmani sau a va tara copiii intr-o confruntare legala.
10. Divortul conflictual: confruntarea sotilor in Curtea de Justitie care intervine in cazul in care incercarile de intelegere rationala esueaza.
11. Coparentalitatea dupa divort: stabilirea unor noi limite si roluri in calitate de parinti singuri, dar care colaboreaza, si asigurarea stabilitatii pentru copiii vostri.
12. Prima recasatorire: pregatirea copiilor si a fostului partener pentru intrarea unui nou parinte in sistemul familial.
13. Cea de-a doua recasatorire: presiunile asupra parintelui necasatorit de a-si crea un nou sistem familial si de a reechilibra balanta dintre cele doua familii.
14. O familie amestecata: structurarea unei familii vitrege sanatoase care ofera stabilitate si satisfactie pentru voi si copiii vostri; faza finala a procesului de divort.”

Daca va aflati in aceasta situatie, nu ezitati sa ma contactati.

Autor articol Mediator Iulia-Cristina Uta

Divort la mediator

Divort la mediator