Sanatatea copiilor


Statisticile arata ca exista un număr mare de tineri obezi in România:

25% dintre copiii romani

18% dintre adolescenții români.

Alimentaţia proastă, stresul şi sedentarismul sunt principalele cauze ale creşterii numărului de obezi în România.

De asemenea se observa numarul mare de copii care renunţă la ora de sport din şcoală ceea ce devine o practica nesanatoasa.

Organismul are nevoie ca mintea și trupul să se dezvolte și să funcționeze împreună, iar sportul rezolvă problemele de greutate, dificultățile de socializare, şi crește puterea de concentrare.

In ultimii ani obezitatea a progresat in randul copiilor: in lume exista 22 de milioane de copii obezi cu varsta sub cinci ani.

Obezitatea infantila tinde sa ia proportii alarmante in Uniunea Europeana, unde 14 milioane de copii sunt supraponderali si numarul acestora creste anual cu 400.000.

Alimentatia proasta reprezentata de hrana prea bogata in zaharuri si grasimi nocive insoteste activitatea fizica redusa ceea ce conduce la obezitate.

Obezitatea este la randul ei principala cauza a unor maladii cronice precum diabetul de tip 2, bolile cardiovasculare, hipertensiunea arteriala, accidentele vasculare cerebrale si unele forme de cancer.

Deşi există motivaţie (89% dintre tineri consideră că activităţile fizice sunt importante, conform unui studiu sociologic publicat pe site-ul Ministerului Tineretului şi Sportului), aceasta nu reuşeşte să se concretizeze în rezultate pozitive, având în vedere că doar 46% dintre tinerii români chiar practică activităţi fizice în timpul liber.

Iata cateva statistici despre Romania:
– aproximativ 30% din populatie sufera de obezitate;
– 20% este supraponderala;
– numarul copiilor supraponderali, cu 18% mai mare in ultimii zece ani;
– cele mai afectate sunt persoanele cu varsta intre 15-64 de ani.
(Sursa: Centrul de calcul si statistica sanitara din cadrul Ministerului Sanatatii Publice)
– 40% dintre copii sunt supraponderali;
– 60% dintre adulti sunt supraponderali, iar 30% sunt obezi; procentul barbatilor obezi este de 27%, iar cel al femeilor de 29%.
(Sursa: Societatea de Endocrinologie)
– 7,7% din totalul populatiei masculine este obeza
– 9,5% din totalul populatiei feminine este obeza.
(sursa: Studiu al Eurostat, Biroul European de statistica)
– obezitatea este factor de risc in aproximativ 75% din bolile contemporane;
– 1 roman din 3 este supraponderal
– 1 roman din 4 este obez;
– in Romania sunt peste 3,5 milioane de obezi; doar 10% dintre acestia merg la un control medical; numai 1% dintre ei sunt inclusi intr-un program national de educatie impotriva obezitatii.
(sursa: Studiu realizat de compania Abbot Laboratories)

La nivel national Ministerul Sanatatii a solicitat un studiu pentru depistarea cazurilor de obezitate la copiii cu vârsta de 8 ani, iar rezultatele sunt ingrijoratoare.

Un sfert dintre minorii investigati de specialisti au o greutate mult prea mare pentru inaltimea si vârsta lor.

Sedentarismul, mâncarea super procesata, dulciurile in exces si bauturile carbogazoase sunt doar câteva dintre lucrurile vinovate de aceste statistici care ii vizeaza pe minori.

Prevalenta supraponderalitatii este usor mai crescuta la fete decât la baieti si semnificativ mai mare în mediul urban fata de cel rural.

Potrivit specialistilor de la Ministerul Sanatatii, numarul cazurilor de obezitate este mai mare în mediul urban fata de cel rural si semi-urban si aproape de doua ori mai mare la baietii de 8 ani din România fata de fetele cu aceeasi vârsta.

„Tulburarea echilibrului energetic este considerat cel mai important factor etiologic în obezitatea la copil, fiind determinat de excesul alimentar cantitativ si/sau calitativ, prin mese frecvente, cantitati mari de dulciuri, chipsuri, fastfood-uri tip sandvisuri, cartofi prajiti, hamburgeri, tot felul de semipreparate. Se adauga consumul caloric scazut prin sedentarism, vizionare la televizor excesiva, activitati prelungite la computer, lipsa miscarii, transportul copiilor cu masina catre scoala, desi distantele sunt scurte. Mai sunt si factori determinati, respectiv afectiunile genetice, dar acestea sunt mai rare. Ca si cauze secundare, putem vorbi de afectiuni neuro – endocrine, precum sindromul Cushing, hipotiroidismul, leziunile hipotalamice, care pot genera obezitate.”

dr. Mihaela Anton, medic primar endocrinolog.

Rezultatele la nivel national releva ca majoritatea copiilor din studiu, adica aproape doua treimi, sunt normoponderali. Aproximativ un sfert dintre subiectii studiati sunt supraponderali sau obezi.

Prevalenta suprapoderalitatii, inclusiv obezitatea la copiii de 8 ani din România, este de 26,75%.

Si specialistii acorda o atentie deosebita monitorizarii starii de nutritie a populatiei pentru identificarea copiilor supraponderali si obezi. Medicii recomanda aplicarea precoce a masurilor de dieta si tratament pentru a preveni complicatiile ulterioare.

Pentru acest lucru este necesara si cresterea activitatii fizice (un factor important in schema terapeutica a obezitatii la copil), efectuarea zilnica de exercitii (in special alergare si inot), limitarea orelor petrecute la televizor sau la computer (doar 2 ore/zi) si consilierea psihologica de specialitate.

Sursa informatiilor: Info-sanatate.ro si evz.ro

Iata propunerile pe care USANA le face tuturor celor care doresc sa aiba grija de sanatatea lor si de cea a copiilor lor: USANA si sanatatea copiilor.

Am scris acest articol in cadrul proiectului USANA in Romania prin Maryana Roman. Pentru acest proiect am administrat pagina de Facebook omonima si am deschis blogul catre care duce linkul de mai sus.