Medierea conflictelor de natura penala


Medierea conflictelor de natura penala este una din cele mai puternice instrumente puse de legiuitor la indemana faptuitorului si partii vatamate.
Iata doua situatii in care partile au folosit medierea conflictului penal, la biroul meu:

Conflict de natura penala – art. 244 Inselaciunea

Este vorba de un conflict intre doua societati comerciale declansat din cauza neplatii unor facturi, administratorul societatii care a emis facturile si nu a incasat plata a facut plangere prealabila administratorului celeilalte societati. De la sectia de politie unde a fost inregistrata plangerea, partii vatamate i s-a spus sa faca un contract de mediere cu faptuitorul. Faptuitorul este de acord sa plateasca facturile restante, dar nu dispune de intreaga suma la acel moment. El este de acord sa foloseasca medierea, asa ca cele doua parti ajung la biroul meu.

In aceasta situatie, exista doua variante pentru rezolvarea conflictului:

Varianta a

Partile intocmesc un acord de mediere prin care stabilesc de comun acord un grafic de plati pe care faptuitorul sa-l respecte pana la achitarea in intregime a sumei restante. Dupa consfintirea acordului la instanta sau la notar, il depun la politie, iar procurorul emite o ordonanta de renuntare a urmaririi penale cf art 318 NCP alin 4 prin care stabileste un termen „care nu poate fi mai mare de 6 luni sau de 9 luni pentru obligatii asumate prin acord de mediere incheiat cu partea civila si care curge de la comunicarea ordonantei.” Daca faptuitorul nu-si indeplineste obligatiile asumate in acordul de mediere in termenul mentionat in acord (care nu poate fi mai mare de 9 luni), atunci procurorul revoca ordonanta, ceea ce duce la reluarea urmaririi penale, iar partea vatamata poate apela la un executor judecatoresc pentru executarea silita a intelegerii din acordul de mediere.

Varianta b

Partile semneaza contractul de mediere si il depun la procuror care suspenda urmarirea penala conform art 312 alin 3: „Suspendarea urmaririi penale se dispune si pe perioada desfasurarii procedurii de mediere, potrivit legii.” Suspendarea nu poate depasi termenul de 3 luni, ceea ce inseamna ca partile au la dispozitie 3 luni pentru a rezolva amiabil conflictul cu ajutorul medierii.
Pentru ca partea vatamata nu a dorit sa-si asume riscul cuprins la varianta a, adica faptuitorul sa nu-si plateasca restanta, partile au ales varianta b, astfel: au semnat contractul de mediere si s-au inteles, fara nimic scris, ca in termen de fix 3 luni sa se reintalneasca in biroul meu si sa semneze acordul de mediere dupa ce faptuitorul face plata prin OP. Faptuitorul si-a luat angajamentul ca in aceste trei luni sa stranga suma restanta. Partile depun un exemplar al contractului de mediere la politie, iar urmarirea penala este suspendata. Dupa trei luni, eu intocmind intre timp acordul de mediere, primesc iarasi partile in biroul meu, cei doi administratori merg la banca pentru depunerea OP-ului, iar la intoarcere semneaza Acordul de Mediere care spune ca faptuitorul a achitat in intregime suma restanta, iar partea vatamata nu mai doreste tragerea la raspundere penala a acestuia. Faptuitorul depune un exemplar al Acordului de mediere la procuror, iar acesta inchide dosarul conform art 16 alin 1 lit g: „Actiunea penala nu poate fi pusa in miscare, iar cand a fost pusa in miscare nu mai poate fi exercitata daca: (…) a fost retrasa plangerea prealabila, in cazul infractiunilor pentru care retragerea acesteia inlatura raspunderea penala, a intervenit impacarea ori a fost incheiat un acord de mediere in conditiile legii.”

-va urma-