Autoritate parinteasca comuna – custodie comuna


Medierea realizata de parinti cu privire la autoritatea parinteasca (autoritate parinteasca comuna sau custodie comuna) este una dintre cele mai intalnite in meseria de mediator.

Sunt trei ani de cand au intrat in vigoare articolele din noul cod civil referitoare la raporturile dintre parintii divortati si copiii lor. Efectele divortului cu privire la raporturile dintre parinti si copiii lor minori sunt reglementate de legiuitor in articolele 396-404. In aceste articole statul vorbeste despre exercitarea autoritatii parintesti, locuinta copilului dupa divort, drepturile parintelui separat de copil precum si stabilirea contributiei fiecarui parinte la cheltuielile de crestere si educare a minorului.

Termenul de autoritate parinteasca a inlocuit “incredintare spre crestere si educare” din vechiul cod civil si are o semnificatie mult mai larga, dupa modelul codurilor civile din Franta, provincia Quebec si Elvetia. Notiunea de autoritate parinteasca si felul in care este exercitata de parinti fac obiectul articolelor 483-486 din codul civil. Va invit sa cititi aceste articole si sa observati ca legiuitorul mentioneaza foarte des “invoiala parintilor” ca fiind un aspect de care judecatorii tin cont pentru emiterea hotararilor judecatoresti, instanta pronuntandu-se doar daca exista neintelegeri intre parinti. Parintii se pot intelege din proprie initiativa sau cu ajutorul unui mediator, parcurgand sedintele de mediere.

Ce este autoritatea parinteasca?

Articolul 483 Autoritatea parinteasca.
(1) Autoritatea parinteasca este ansamblul de drepturi si indatoriri care privesc atat persoana, cat si bunurile copilului si apartin in mod egal ambilor parinti.
(2) Parintii exercita autoritatea parinteasca numai in interesul superior al copilului, cu respectul datorat persoanei acestuia, si il asociaza pe copil la toate deciziile care il privesc, tinand cont de varsta si de gradul sau de maturitate.
(3) Ambii parinti raspund pentru cresterea copiilor lor minori.

In timpul casatoriei se presupune ca exercitarea autoritatii parintesti cu privire la educarea si cresterea copilului se face de catre cei doi parinti care convietuiesc in mod egal, in fiecare zi. Ce se intampla cand intervine divortul?

Articolul 397 Exercitarea autoritatii parintesti de catre ambii parinti.
După divort, autoritatea parinteasca revine in comun ambilor parinti, afara de cazul in care instanta decide altfel.

Acest lucru fiind stabilit, urmatorul aspect este decizia cu privire la domiciliul copilului. Legea spune astfel:

Articolul 400 Locuinta copilului dupa divort.
(1) In lipsa intelegerii dintre parinti sau daca aceasta este contrara interesului superior al copilului, instanta de tutela stabileste, odata cu pronuntarea divortului, locuinta copilului minor la parintele cu care locuieste in mod statornic.
(2) Daca pana la divort copilul a locuit cu ambii parinti, instanta ii stabileste locuinta la unul dintre ei, tinand seama de interesul sau superior.
(3) In mod exceptional, si numai daca este in interesul superior al copilului, instanta poate stabili locuinta acestuia la bunici sau la alte rude ori persoane, cu consimtamantul acestora, ori la o institutie de ocrotire. Acestea exercita supravegherea copilului si indeplinesc toate actele obisnuite privind sanatatea, educatia si invatatura sa.

Deci parintii sau instanta decid unde va locui copilul minor dupa despartirea acestora. In majoritatea deciziilor date, instanta hotaraste domiciliul stabil al copilului la unul din parinti. Cei de la ARPCC spun ca sunt trei decizii care hotarasc altfel decat in mod obisnuit. E vorba de deciziile 745A/2011  din dosarul 7632/303/2010, 9865/2013  din dosarul 30321/4/2011 si decizia 4080/2013  din dosarul 21540/4/2012 prin care judecatorul stabileste domiciliul minorului alternativ, copilul locuind fie cate o saptamana, fie cate doua saptamani la fiecare parinte (pentru perioadele de vacante, sarbatori legale, etc, vedeti cum este impartit timpul copilului in fiecare decizie). Va invit sa cititi despre criteriile pe baza carora instanta a decis ca este in interesul copilului ca acesta sa aiba domiciliu alternativ in linkul de mai sus.

Inchei cu urmatoare precizare: am observat ca inca exista tendinta de a amesteca termenii, iar informatiile care exista pe internet pot crea confuzii. Autoritatea parinteasca exercitata in comun este acelasi lucru cu custodia comuna legala (cred ca precizarea „legala” nu-si are rostul, pentru ca nu putem vorbi de custodie ilegala, nu?). Autoritatea parinteasca comuna cu domiciliu alternant este custodia comuna fizica.

Daca sunteti in conflict cu partenerul in ceea ce priveste custodia copiilor, nu ezitati sa ma contactati.

Autor articol Mediator Iulia-Cristina Uta

logo-birou-mediator tel

mediere Bucuresti