Mediator in Bucuresti – experienta primilor cinci ani


Sunt mediator autorizat incepand din ianuarie 2013, cu biroul in Bucuresti. In doua-trei saptamani implinesc cinci ani de activitate profesionala.

Ce a insemnat sa profesez ca mediator?

Am deschis propriul meu birou de mediere in Bucuresti cu scopul de a-i ajuta pe oameni care sunt in conflict sa il rezolve si sa mearga mai departe.

Le multumesc celor care au avut incredere in principiile medierii (sau in ceea ce insemna MEDIEREA) si au apelat la mine ca mediator.

Am depus toate eforturile si in foarte multe cazuri am reusit sa ajut partile sa ajunga la un rezultat care sa convina amandurora.

Am avut si am de a face cu foarte multe neintelegeri cu privire la ce inseamna medierea precum:

„nu vin la mediator pentru ca nu vreau sa ma impac cu sotul/sotia”

Medierea nu inseamna „impacarea” sotilor, de altfel „impacarea” nu este un termen pe care il folosesc cand explic ce inseamna medierea. Sotii pot apela la mediere cand doresc sa ia o decizie cu privire la casatoria lor. In urma medierii, sotii pot lua decizia de a continua casatoria sau de a-i pune punct.

„nu vin la mediator pentru ca a fost apelat de o parte deci automat este de partea aceea”

MEDIATORUL NU ESTE AVOCAT.

Cel mai mare avantaj pentru parti este ca mediatorul este impartial, el nu „tine” cu o parte sau cealalta. Daca vreti, el tine cu ambele parti in acelasi timp, ceea ce este mult mai dificil decat scopul avocatului.

Am intalnit avocati care considerau ca mediatorul le ia painea.

Nu, doamnelor si domnilor avocati! Nu luam painea nimanui!

Scopul nostru este sa ajutam partile sa obtina o solutie cu care sa fie multumite. Stiti foarte bine ca la tribunal, de cele mai multe ori, clientul nu este multumit de hotararea judecatorului, conflictul dintre el si cealalta parte se adanceste si mai mult, iar costurile lui sunt mult mai mari decat in mediere.

Medierea custodiei

Chiar daca obtine ce si-a dorit, clientul dvs nu poate transpune decizia judecatorului in realitate, situatie foarte intalnita in cazurile de custodie.

De ce?

Pentru ca intre parinti inca persista situatia conflictuala, iar parintele cu dreptatea in mana, cum se zice, nu poate face nimic.

Puterea statului este limitata in aceste cazuri si asa este normal. Pentru ca vorbim de o fiinta umana, copilul, nu o proprietate, solutia nu este la stat, ci la parinti. Iar incarcatura emotionala care ii impiedica pe parinti sa colaboreze nu poate fi rezolvata prin impunerea unei decizii judecatoresti.

Singura solutie este medierea.

Am intalnit si avocati care au inteles cu adevarat scopul medierii si isi consiliaza clientii sa apeleze la mediator.

Mediere custodie exclusiva (unica)

Cele mai multe intrebari primite sunt legate de custodia exclusiva:

  • pot sa obtin custodia exclusiva prin mediere?
  • ce sanse am sa obtin custodia exclusiva la judecator?

Asa cum am scris in articolul dedicat custodiei exclusive, custodia exclusiva NU poate face obiectul unui acord de mediere.

Prin mediere, parintii nu pot stabili decat exercitarea in comun a autoritatii parintesti, adica custodia comuna.

De asemenea, nu pot sa ma pronunt cu privire la sansele parintelui de a primi custodia exclusiva. Judecatorul acorda custodia exclusiva daca a fost convins de motivele si probele aduse de parinte. Nu este indeajuns ca parintele sa solicite judecatorului custodia exclusiva ca sa o si primeasca. Prin urmare, recomandarea mea, daca doriti custodia exclusiva este sa apelati la un avocat cu experienta in procese de custodie.

Custodia comuna prin mediere

Daca parintii decid ca nu mai pot forma un cuplu (ca au fost sau nu casatoriti), atunci este necesar sa stabileasca situatia legala a copilului.

Daca exista intelegere cu privire la acest subiect, atunci parintii pot merge la notar unde stabilesc detaliile custodiei printr-un act notarial.

Daca nu exista intelegere, atunci parintii pot merge la mediator pentru a rezolva conflictul si a gasi cele mai bune solutii pentru ei si copil. Tuturor parintilor care aleg medierea le spun ca daca ei sunt „fosta” si „fostul” cu siguranta nu vor fi „ex-mama” si „ex-tata”. Ei continua sa fie parinti.

Medierea care are drept obiect continuarea casatoriei si situatia copiilor este un proces profund emotional. Procedeul medierii presupune trecerea prin mai multe etape, iar unii parinti se opresc in prima etapa din cauza impactului emotional.

Medierea in domeniul penal

Din pacate, in acest moment, legea a fost schimbata in asa fel incat medierea in domeniul penal a fost limitata, dezavantajand partile.

Problema principala a acestor medieri, din punctul meu de vedere este sa ma asigur in primul rand ca partea vatamata nu este constrinsa in niciun fel sa participe la mediere, ci participarea ei este benevola.

Cu toate acestea, medierea ramane un instrument puternic in domeniul penal. Anul acesta am avut o mediere cu opt parti vatamate, reusind sa semnez acorduri de mediere cu sapte dintre acestea. Atat partile vatamate, cat si faptuitorul au ajuns la o rezolvare amiabila avantajoasa: partile au fost despagubite, iar faptuitorul a primit o sentinta fara executare.

In ceea ce priveste medierea in domeniul penal, redactarea acordului este un aspect foarte important, de aceea acord foarte mare atentie acestuia. Toate acordurile de mediere in domeniul penal redactate de mine au fost consfintite de judecatorii dosarelor penale respective.

Pentru 2018

Recomandarea mea pentru anul 2018 este urmatoarea:

Din ce am observat, cand conflictul se adanceste, partile depasesc momentul in care ar fi dorit sa rezolve situatia, ajungand in punctul in care nu le mai pasa si pur si simplu renunta.

Daca una dintre parti ajunge in acest stadiu, ea nu va mai dori sa accepte discutia amiabila la mediere, va fi pregatita sa mearga la „razboi”, adica in instanta.

De aceea, daca sunteti parte intr-un conflict, nu lasati sa treaca mult timp inainte de a incerca rezolvarea acestuia!

Va doresc un An Nou cu buna intelegere si empatie pentru cei din jurul vostru!

2 gânduri despre „Mediator in Bucuresti – experienta primilor cinci ani

Adăugă-le pe ale tale

  1. Foarte interesant articolul, Iulia! Si, ca de obicei, scris clar si captivant. Chiar m-am intrebat de foarte multe ori, trecand prin dreptul unor birouri de mediatori, ce se petrece in spatele usilor. Si ma gandeam ce chestie minunata si cum se pot rezolva foarte multe conflicte sau neintelegeri cu ajutorul vostru. Si ce bine ca existati! Un An Nou cu bine, medieri usoare si satisfactii multe!

    Apreciază

  2. Cristina, multumesc pentru apreciere! Ce se intampla in birourile mediatorilor? Buna intrebare! Poate voi scrie mai pe larg :). In primul rand are loc procesul de ascultare activa din partea mediatorului si empatie si descarcarea sufletului din partea partilor. Cateodata partile plang cand vorbesc despre situatia lor asa ca am in permanenta un pachet de servetele la indemana. Un An Nou 2018 cu multa sanatate si liniste!

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Creează un site web sau un blog la WordPress.com

SUS ↑